fbpx
Utbildning i OptimumTräning®

Jobbar du som fysioterapeut, osteopat, kiropraktor, naprapat, kinesiolog, PT, massör el.dyl. och vill nå ännu snabbare och bättre resultat? Eller komma åt grundorsaken till problemen med de svåraste patienterna/kunderna? Med OptimumTräning (=posturalträning/terapi) kommer du snabbt och effektivt åt smärtproblematik, återkommande skador samtidigt som prestationsförmågan ökar markant!

Börja med en tvådagars grundkurs

Under denna kurs som också är steg 1 i utbildningen till Diplomerad OptimumTränare kommer du att lära dig ett nytt sätt att analysera och åtgärda kronisk smärta, återkommande skador och nedsatt prestationsförmåga!

 • Lär dig hur kroppen är designad att fungera vid optimal funktion och vilka muskler som egentligen är viktigast för att hålla kroppen smärtfri,  välfungerande och hur dessa bidrar till optimal prestationsförmåga i idrottssammanhang. De är inte dem man allmänt sett tror!
 • Lär dig att analysera vilka muskler som blivit försvagade och vilka som kompenserar för detta och hur detta leder till inskränkt funktion och smärta.
 • Lär dig en ny typ av övningar som på väldigt kort tid släpper på kompensationer i överarbetande muskler och aktiverar de viktiga posturala (=hållnings-) musklerna.

Med denna unika kunskap kommer du att snabbt, enkelt OCH permanent kunna hjälpa dina kunder oavsett om de söker för kroniska nack- eller ryggbesvär, ont i axlar/armar, höfter/knän eller fötter. Du kommer också att kunna hjälpa alla dem som får återkommande skador vid idrottsutövande och dem som vill förbättra sin prestationsförmåga oavsett idrott!

Träningen bygger i grunden på postural terapi enligt Egoscue-metoden som härstammar från USA och håller på och etablerar sig som en ny standard för funktionell träning. Det pågår en stor forskningsstudie om metoden med Harvard och Stanford-universiteten där resultaten från pilotstudien visar mycket fina resultat på rygg/nack-relaterade besvär. Läs mer via länken nedan.

Vi på Optimum var först med att introducera träningen i Sverige då vi började arbeta med det 2001 och har förfinat den sen dess. Vi har arbetat med över 10000 kunder innefattande allt ifrån helt otränade personer i olika åldrar med smärtproblematik till ett stort antal av våra främsta elitidrottare – se referenser på här på hemsidan och scrolla ner för att se en film om utbildningen!

Väldigt många av våra kursdeltagare säger att detta är just den pusselbit de saknat i sin tidigare utbildning.

Innehåll

Kursen omfattar teoretisk och praktisk genomgång av:

 • Kroppens optimala funktion i statiska positioner och i rörelse. Optimal hållning och dess innebörd för funktionen. Vårt naturliga och optimala rörelsemönster som vi ser det hos barn och naturfolk. 
 • Analys av egna muskuloskelettala obalanser
 • Genomgång av vilka posturalmusklerna är och varför bra funktion i dessa är så viktig och varför traditionell coreträning och annan korrektiv träning ofta inte räcker för att bli smärtfri och välfungerande.
 • Muskulär dysfunktion och kompensation – dvs hur kroppen kompenserar i olika situationer när de djupast liggande stabilisatorerna inte gör sitt jobb. 
 • Vanligt förekommande muskulära obalanser och hur dessa leder till smärtor, kronisk värk, återkommande skador och nedsatt prestationsförmåga. 
 • En unik typ av hållnings- och funktionsanalys som lägger grunden för vilka övningar som behövs för att rätta till förekommande obalanser. 
 • Genomgång av ett 40-tal Optimumövningar för att korrigera de vanligast förekommande obalanserna.

Efter kursen kan du omgående börja hjälpa dina kunder med balansering med de inlärda övningarna.
Vill du fördjupa dina kunskaper och få med dig många fler övningar samt effektiva behandlingstekniker för alla förekommande obalanser rekommenderar vi att du läser vidare till Diplomerad OptimumTränare. Denna utbildning innehåller förutom ca 70 ytterligare Optimumövningar (från lätt till tyngsta möjliga yttre belastningsträning) också de främsta behandlingsteknikerna från flera olika behandlingsdiscipliner vilket innebär att man får med sig kunskap man annars hade behövt gå flera olika kurser för.

Se referenser från tidigare deltagare här på hemsidan och på vår youtubekanal.

Se ett exempel på hur våra behandlings-/ träningssessioner går till genom att klicka på länken nedan.

Om du bara vill kika på hur kunden känner sig före och efter – kolla besök 1 video nr. 1 och 17 samt besök 2 video 1.

Klicka på knappen nedan för att se en introvideo om hur onlinesystemet som man använder under kundsessionerna fungerar.

Grundkurs/Steg 1: 24-25/11 2023! Du kan du även delta via streaming!

Kursen riktar sig till dig med grundläggande kunskap inom anatomi och fysiologi.

Delta via streaming hemifrån!

Nu erbjuder vi kursen även via streaming! Allt filmas live med HD-kvalité och proffsmikrofoner för bästa bild och ljud. Studiematerial mailas innan kursstart. Vi rekommenderar att du som deltar via streaming har en familjemedlem/vän som du kan träna på under de praktiska momenten. Frågor kan ställas via streamingplattformen precis som om du vore på plats på kliniken (kräver mikrofon - dvs - deltagande via mobil eller dator med mikrofon och högtalare).

 • Fre-Lör 24-25/11!

 • Fredag kl 9.00-17.00, Lördag Kl 9.00-16.00
 • OptimumKliniken, Landalagatan 1, 504 68 Borås
 • Kaffe, té och lättare fika ingår.
 • Boende hittar du på trivago.se eller booking.com. Vi rekommenderar Quality Hotel Grand, Scandic Plaza (gångavstånd till kliniken) eller Solhem Park.
 • Du får med dig utskrivet material hem från kursen. Om du deltar via streaming hemifrån får du tillgång till materialet via mail. Läs våra allmänna villkor innan du bokar. Kontakta oss på info@optimum-metoden.se vid ytterligare frågor.

“Jag har tränat Optimumträning sedan 2003. Även som idrottsman av hög kaliber har man sina problem. I mitt fall handlar det om att bli mer rörelseekonomisk – att använda rätt muskler till rätt saker, OptimumTräningen är en viktig del för att uppnå detta! ”
– Jonas Colting, Dubbel Ultraman-världsmästare i Triathlon

Lyssna på denna podd för att lära dig hur Optimumträningen skiljer sig från vanlig sjukgymnastik/fysioterapi och hur detta leder till så bra resultat!

Framtidens behandlingsform!

Vi utbildar ständigt nya OptimumTränare/coacher. Sedan vi började utbilda 2016 kan vi stolt berätta att efterfrågan varit över förväntan och kursomdömena och resultaten helt fantastiska. Idag har vi nya anmälningar till våra kurser från hela Norden och vi ser efterfrågan växa ju större vi blir. Tillsammans kommer vi att revolutionera behandlingen för fysiskt/psykiskt välmående!

0
Diplomerad OptimumTränare®
0
Grundkurs i Optimumträning®
0
Grundkurs OptimumMind®
0
Diplomerad OptimumMindcoach® (Ny 2023)
Referenser - Grundkurs i Optimumträning®
Lyssna vad tidigare kursdeltagare har att säga...
Referenser - Diplomerad OptimumTränare®
Lyssna vad tidigare kursdeltagare har att säga...
Vi samarbetar med
840x150 medical
Räkneexempel:

På lån!

För ett lån på 50 000 kr med 0 % i kreditränta, med återbetalningstid 24 mån, administrativ avgift 55 kr/mån och uppläggningsavgift 795 kr blir den effektiva räntan 4,09 %. Totalt belopp att återbetala blir 52 115 kr, d.v.s. 2 171 kr/månad. Exemplet är beräknat 2023-07-01.

Behöver du Finansiering till OptimumTränarutbildningen?

Via Medical Finance kan Vi erbjuda förmånligt lån!

Att låna pengar för att utbilda sig är vanligt och en bra investering! Vi har därför gjort låneprocessen väldigt enkel och diskret och går till på följande sätt:

1. Ansök själv om lån direkt via ”Medical Finance” hemsida.
2. De behandlar din ansökan inom 24h och återkopplar till Dig via mail.
3. Vid godkänd kreditprövning skickar de ett digitalt avtal till dig.
4. Pengarna flyttas över till ditt konto tryggt och säkert.
5. Du kan nu betala din OptimumTränarutbildning och påbörja studierna.

Med Vårdkredit kan du låna upp till 50 000 kr förmånligt med en återbetalningstid på upp till 2 år.

Utbildning till Diplomerad OptimumTränare®

Bygg på vår tvådagars grundkurs med steg 2 - 5 och bli Diplomerad OptimumTränare. I Diplomeringsutbildningen fördjupar vi oss i teorin för optimal muskuloskelettal funktion. Du får lära dig fler övningar för att komma åt obalanser i respektive kroppsdel. Vi går även igenom nervsystems- och akupunktursystemsbalanserande tekniker samt manuella behandlingstekniker. Du får en mängd effektiva verktyg för att kunna hjälpa dina kunder till bestående resultat!

Image module
Image module
Steg 2

Fokus på armar och ben

 • Fördjupad hållnings- och funktionsanalys samt tekniker för kontroll och korrigering av passgång, även kallat motorisk integrering. I detta tillstånd har nervsystemet hamnat ur fas ledande till ett generellt okoordinerat rörelsemönster.
 • Genomgång av gång- och löpanalys samt instruktion för korrigering av felaktiga gång-/löpmönster.
 • Fördjupad teoretisk genomgång av klassiska obalanser som leder till besvär i fötter, knän, höfter, armar, axlar och skuldror.
 • Genomgång av fler övningar för balansering av fötter, knän, höfter, armar, axlar och skuldror. I övningarna används olika neurologiska principer såsom reciprok inhibition för snabbast möjliga balansering av agonist-antagonistförhållandena mellan musklerna vilket leder till snabbare och mer hållbara resultat.
 • Manuella behandlingstekniker för att åtgärda lokala muskulära och fasciala obalanser i ben, höfter, armar och skuldror.
 • Balansering av obalanser i nervsystemet orsakade av fysiska trauman med IRT – en ofta saknad pusselbit som både får ett tidigare skadeområde att optimeras i sin funktion samtidigt som ev. ökad tonus i övriga kroppen sänks/normaliseras.
 • Genomgång av EFT (Emotional Freedom Techniques) för stressreducering, bättre balans mellan sympatiska och parasympatiska delarna av nervsystemet samt för bearbetning av eventuella mentala-känslomässiga komponenter av fysiska smärtor.
 • Praktisk träning av allt ovanstående i par där man analyserar varandras obalanser och går igenom behandling och övningar för att balansera dessa. Detta för att praktiskt befästa hållnings- och funktionsanalysen och omsätta den till programskrivande och övningsinstruktion.
Steg 3

Fokus på bäcken, korsben, ryggrad, bröstkorg och käkar

 • Fördjupad teoretisk genomgång av klassiska obalanser som leder till besvär i bäcken, SI-leder, korsben, ländrygg, bröstrygg, huvud och käke.
 • Fler övningar för balansering av bäcken, SI-leder, korsben, ländrygg, bröstrygg, bröstkorg och nacke.
 • Diverse behandlingstekniker för bäckenet/bålen inklusive kilbehandling för bäckenobalanser, mobilisering av korsbenet, mjukdelsbehandlingar för bålmuskulaturen inkl. iliopsoas och diafragman, mobilisering av bröstkorgen samt behandling av diverse nackledsobalanser.
 • Behandlingstekniker och specialövningar för käkledsobalanser. Käklederna är kopplade till både nacken och höftlederna och käkledsbehandling ger ofta stora förbättringar i både käke, nacke, höft och övriga delar av kroppen.
 • Praktisk träning i par som i steg 2.
Image module
Image module
Steg 4

Integration, funktionell styrketräning

 • Summering av tidigare steg för att nå full förståelse för hur man kan åtgärda en kombination av ovanstående obalanser och hur man blir effektiv i programskrivandet.
 • Genomgång av styrketräning med egen kroppsvikt samt styrketräning med yttre belastning med beaktande på samtidig aktivering av posturalmuskulaturen samt sekundära stabilisatorer. Vi går även igenom hur man genom att använda Optimumövningar mellan varje set kan maximera styrkeutvecklingen markant samtidigt som skaderisken minimeras.
 • Praktisk träning i par samt genomgång av hur man arbetar med kunder från första till sista besöket inklusive integration av träningen i vardagen för att säkerställa bestående resultat.
Steg 5

Fördjupning, förberedelser inför examination

 • Integration av kunskap från alla tidigare steg – i detta steg ”knyter vi ihop säcken” och repeterar teori, behandlingstekniker och övningar efter behov så att man effektivt kan omsätta allt inlärt i praktiken.
Image module
Examination

För godkänd examination krävs följande:

 • Dokumenterad behandling av tio kundfall med fyra besök per kund, som påbörjades efter steg 2.
 • Två timmars praktisk-teoretisk examination på OptimumKliniken, där du får demonstrera de kunskaper du lärt dig under utbildningen.
Diplomerad

OptimumTränare®

Pris: 49 500 kr + moms för Steg 1 - 5.

Diplomerad OptimumTränarutbildning Hösten/Vintern 2023-2024

Grundkurs/Steg 1 – Fre-Lör 24-25/11 2023
Steg 2 –
Kommer senare
Steg 3 –
Kommer senare
Steg 4 –
Kommer senare
Steg 5 –
Kommer senare

Examination –  
Under 2024

 

 

Bilder från OptimumTränare® utbildningen:

Referenser från tidigare deltagare

Hör vad tidigare deltagare har att säga om utbildningen och om OptimumMetoden®.