fbpx
OptimumTräning®/ Posturalträning

OptimumTräningen/Posturalträningen handlar om att hitta grundorsaken till och permanent åtgärda kronisk muskel-ledsmärta, återkommande skador och nedsatt prestationsförmåga.

OptimumTräning®

OptimumTräningen bygger i grunden på postural terapi (även kallat postural träning) – en revolutionerande träningsmetod som härstammar från USA och som går ut på att återställa muskulär balans inifrån och ut på ett helt nytt sätt och med en ny typ av övningar.

Den muskel-/ledmässiga grundorsaken till att man får besvär med kronisk värk i kroppen är att musklerna och lederna förlorat sin förmåga att fördela den belastning som kroppen utsätts för i olika situationer på rätt sätt. Detta leder till över- eller snedbelastning och slutligen till smärta och nedsatt prestationsförmåga. Traditionell rehab-/ core-/ och annan träning kommer oftast inte åt de djupast liggande musklerna på rätt sätt och återställer inte heller belastnings- fördelningsförmågan i sin helhet vilket leder till att man inte blir av med grundorsaken till besvären. De flesta av våra kunder upplever att symptomlindringen de fått av olika behandlings-/eller träningsmetoder de provat på endast hållit i sig en kortare period.

Med OptimumTräningen och enkla manuella behandlingstekniker åtgärdar vi grundorsaken till besvären och når bestående resultat, samtidigt som uppkomsten av nya besvär undviks.

Vi brukar träffa våra kunder i snitt 4 ggr och på bilderna nedan kan du följa hela gången från att du kommer till oss första gången tills att du är färdigbehandlad.

Vem kan ha nytta av det?

OptimumTräningen är till för alla som har kronisk muskel-ledvärk/smärta, problem med återkommande skador eller oförmåga att nå full kapacitet vid idrottsutövande.

Exempel på diagnoser/tillstånd som OptimumTräningen är effektiv vid är:

  • Migrän, spänningshuvudvärk, käkledsbesvär.
  • Ont i/spänningar i axlar/nacke/skuldra, bröstrygg, diskbråck i nacken, Whiplash-skador (WAD).
  • Axelimpingement, inflammation i axeln, tennis-/golfarm, musarm, carpaltunnelsyndrom.
  • Generell överrörlighet inkl. EDS.
  • Skolios, ländryggsbesvär av olika slag inkl. värk, återkommande ryggskott, segmentell rörelsesmärta (SRS), diskbråck, spondylolistes, spinalstenos, utplanad eller för stor svank.
  • SI-ledsbesvär, foglossning, piriformissyndrom, ischias, falsk ischias.
  • Trochanterit och bursit i höften, höftartros, ljumskbesvär, CAM – och pincer problematik.
  • Löparknä, hopparknä, främre knäsmärta, knäartros.
  • Benhinnebesvär, gubbvad, hälsenebesvär, hälsporre, plantarfasciit, hallux valgus.

OptimumTräningen bidrar även till att förebygga skador och förbättrar prestationsförmågan under idrottsutövande betydligt eftersom kroppen blir mer tålig och samtidigt mer effektiv när musklerna är i balans i förhållande till varann.

Boka tid!

Om du vill boka tid för träning klickar du på någon av länkarna nedan. Vi kan hjälpa dig på plats på våra kliniker eller via Skype dvs oavsett var i världen du befinner dig!

 

OBS – VIKTIGT – du kommer att få en länk för att fylla i din besvärshistorik med din bokningsbekräftelse. Fyll i denna senast 24h innan ditt besök.

Introduktion till OptimumMetoden® och OptimumTräning®

Se denna introvideo som handlar om hur du kan bli av med den mekaniska grundorsaken till stelhet och kronisk smärta i muskler och leder. Träningen är också mycket effektiv för att åtgärda återkommande skadeproblematik och för att förbättra prestationsförmågan vid idrottsutövande.

Image module
Så här går ett besök till

När du kommer till OptimumKliniken får du gärna sitta ned i väntrummet och slappna av. Ta ett glas vatten, av med skorna och vifta på tårna! Behandlingen blir effektivare om du inte är stressad.

Image module
Besvärshistorik

Första besöket går vi igenom din besvärshistorik. Du bör ha fyllt i och skickat in formuläret innan du kommer. Vi inleder besöket med att prata igenom vad du vill ha hjälp med.

Image module
Funktionsanalys

Därefter gör vi en hållningsfotografering, gånganalys och ett antal andra funktionstester för att hitta dina muskulära obalanser. Funktionsanalysen ligger till grund för eventuell behandling och det unika träningsprogram vi tar fram till dig.

Image module
Behandling

Ibland behövs en uppmjukande och nervsystemsbalanserande behandling för att kunna åtgärda dina muskulära obalanser. Vi behandlar stress och ger enklare kostråd om det verkar bidra till besvären.

Image module
Träningsprogram

Ditt skräddarsydda träningsprogram består av utvalda övningar som ska utföras i rätt ordning för att hjälpa din kropp tillbaka i balans. Valet av övningar och deras ordning bestäms av din besvärshistorik och funktionsanalys.

Image module
Träning på egen hand

Nu gör du övningarna hemma i 1-2 veckor innan du kommer till oss igen för uppföljning, eventuell behandling och nytt  program. Vi brukar normalt sett räkna med att det behövs i snitt 4 besök för att skapa ett bestående resultat. Därefter tränar du vid behov samtidigt som du använder kroppen på rätt sätt i vardagen för att hålla dig besvärsfri på egen hand resten av livet!

Boka OptimumTräning

Personlig behandling påbörjas med ett startpaket omfattande två besök – detta är minimum för att komma igång.

Boka tid

Under ditt besök på 90 minuter går vi igenom din historik, gör en funktionsanalys och utför därefter behandling efter behov samt lägger upp ett träningsprogram baserat på just dina obalanser.

Efter första besöket kan antalet besök som behövs för önskat resultat variera, generellt räknar vi med i snitt 3-4 besök.

Återbesök

Återbesöken är normalt sett 90 minuter.

Skräddarsydda lösningar: Vid behov av annan besökslängd bestäms detta efter behov.

Bra att veta

Avbokning skall ske minst 24 timmar innan besökstid på vardagar, senare avbokning eller uteblivet besök debiteras med fullt arvode.

OBS – VIKTIGT – du kommer att få en länk för att fylla i din besvärshistorik med din bokningsbekräftelse. Fyll i denna senast 24h innan ditt besök.

Vad säger våra kunder?

Är du nyfiken på vad några kunder tycker om OptimumMetoden? Hör dem berätta direkt från sina besök hos oss.

OptimumTränare i Sverige

Här hittar du en lista över de OptimumTränare vi rekommenderar runt om i Sverige.

Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna om personlig behandling och OptimumMetoden.

Vad är OptimumTräning?
OptimumTräning som förr kallades postural träning eller postural terapi kommer ursprunglingen från USA. Ordet postural kommer från engelskans posture, som betyder hållning. Inom OptimumTräningen ser man kroppen som en enhet och därför syftar övningarna till att skapa balans mellan alla olika muskelgrupper, samt full rörlighet i alla leder i kroppen. Detta för att låta kroppen fördela belastningen den utsätts för jämnt på alla berörda muskler.
Är det någon skillnad på OptimumTräning, postural träning och postural terapi?
Nej, det är samma sak. Det kallades ursprungligen postural träning eller postural terapi. Vi har valt att kalla det OptimumTräning eftersom det är en del av OptimumMetoden.
Vad är OptimumMetoden?
Markus Greus började sin utbildning till postural terapeut i San Diego 2001. För att få ännu bättre effekt av både behandling och träning har Markus under åren vidareutvecklat arbetssättet och lagt till olika behandlingstekniker. För att innefatta helheten av det vi arbetar med var det 2014 dags att ändra benämningen till OptimumMetoden som även inkluderar de manuella behandlingsteknikerna samt en helhetssyn på människans välmående.
Vem kan ha nytta av övningarna?
Alla som har någon form av muskulär obalans, smärta eller värk, återkommande skador, stelhet och inskränkt rörlighet, de som vill förbättra den fysiska prestationsförmågan,… Med andra ord passar OptimumMetoden för såväl gammal som ung, otränad till elitidrottare, seniorer, gravida och de som ”provat allt”. Även om man råkat ut för olyckor och gjort operationer brukar det ge god effekt!
Vi har nöjda kunder som sökt för vitt skilda symptom. Har du problem med något av nedanstående – kontakta oss!
Huvud: huvudvärk, migrän, käkledsbesvär, TMJ,
Nacke: whiplash, diskbråck i nacke, spänningar i nacke och skuldra,
Axel: impingement i axel, inflammation i axel, supraspinatus tendinit, vingskapula, frusen skuldra, kalkaxel, brännande smärta mellan skulderbladen,
Arm: tennisarm, golfarm, musarm, karpaltunnelsyndrom,
Rygg: skolios, stel bröstkorg, begränsad andning, lumbago, ryggskott, diskbråck i ländryggen, spondylolys, spondylolistes, spinal stenos, sacroilit,
Höft: inflammation i höften, höftartros, camförändringar i höften, pincerförändringar i höften, ljumsksmärtor, trocanterit,
Knä: löparknä, hopparknä, schlatters sjukdom, patello-femoralt smärtsyndrom,
Vader: kompartmentsyndrom i vaderna, gubbvad, benhinneinflammation,
Fot: akillestendinit, hälseneinflammation, plantar fasciit, hälsporre, hallux valgus, hallux rigidus, mortons neurom,
Hur lång tid tar det att bli bättre?
Man brukar uppleva resultat redan vid första besöket, men tiden till att man är färdigbehandlad kan variera från 3-6 månader och i vissa svårare fall längre tid.
Hur ofta ska jag göra övningarna?
Gärna dagligen, men åtminstone 4-5 dagar i veckan för bästa effekt.
Ska det göra ont att göra övningarna?
Nej, det ska det inte. Ibland kan det dock kännas lite obehagligt som en ”strech-smärta”, denna är inte farlig för kroppen.
Vilken utrustning behöver jag för att göra övningarna?
Du behöver träningsmatta, kudde, skärp, stol och en vägg att göra övningarna mot.
Vad är skillnaden mellan OptimumTerapeut och OptimumTränare?
OptimumTerapeut
Vår grundare Markus Greus är OptimumTerapeut och den som behärskar allt från postural träning, sjukgymnastik/fysioterapi, personlig träning, massage, kinesiologiska tekniker, etc till hela OptimumMetoden som han utvecklat och förfinat under 20 års tid.
I dagsläget finns det ytterligare en fullvärdig OptimumTerapeut – Helena Zätterberg som utbildats till den högsta nivån av kunskap inom OptimumMetoden genom att hon gått som adept under flera år vid sidan av Markus för att lära sig terapins alla nyanser. Helena är förutom OptimumTerapeut dessutom Diplomerad Osteopat, massör, friskvårdsterapeut och har läst Basmedicin i 2 år.

OptimumTränare
Optimum öppnade under våren 2017 upp en utbildning för de terapeuter & tränare som vill ligga i framkant och hjälpa sina kunder att nå bättre resultat med sin träning/behandling genom en mer välbalanserad kropp. Utbildningen är i fem steg (5 ggr 2 dagar) + examination och leds av Markus Greus. De som genomgår alla stegen samt godkänd examination blir Diplomerade OptimumTränare. De som verkligen vill satsa kommer att få möjlighet att fortsätta samarbetet med Optimum och synas på OptimumMetodens hemsida som Diplomerade OptimumTränare.

Utbildningen till Diplomerad OptimumTränare är en gedigen utbildning som ger många användbara verktyg och metoder för att hjälpa kunder till bättre resultat och en mer välbalanserad kropp. Det är dock viktigt att förstå att det inte är möjligt för OptimumTränare att få med sig all kunskap och alla verktyg som en OptimumTerapeuterna på OptimumKlinikerna i Borås och Göteborg har.

Finns det någon terapeut på annan ort som jobbar på samma sätt som OptimumTerapeuter?
Det finns OptimumTränare på olika orter i Sverige som gått utbildning till Diplomerad OptimumTränare hos Markus Greus. Se lista per ort ovan.